Westland Infra Netbeheer geeft vermogen vrij op inkoopstation De Lier

Gepubliceerd op 22-05-2023
Leestijd 3

Westland Infra Netbeheer heeft vandaag aangekondigd vermogen vrij te kunnen geven voor teruglevering op aansluitingen op het inkoopstation De Lier. Dit betekent dat grootverbruik klanten die hun aansluiting op het inkoopstation van De Lier hebben vanaf vandaag een nieuwe of aangepaste aansluiting voor teruglevering kunnen aanvragen via www.mijnaansluiting.nl of via het aanvraagformulier op onze website.

Wij hebben vorig jaar een vooraankondiging van structurele congestie gedaan, waardoor aanvragen tussen 3 oktober en heden op een wachtlijst terecht gekomen zijn. Met klanten op het inkoopstation De Lier, die al eerder een aanvraag hebben gedaan en dus op de wachtlijst staan, nemen wij zo spoedig mogelijk contact mee op om de aanvraag in behandeling te kunnen nemen.

Inkoopstation De Lier
Na onderzoek op congestiemanagement is gebleken dat de transformatorstations die opgesteld staan in de Lier voldoende capaciteit hebben, waardoor aanvragen alsnog kunnen worden uitgevoerd. Grootverbruik klanten met aansluitingen groter dan 3x80A die aangesloten zijn op het inkoopstation De Lier kunnen een nieuwe aansluiting of aanpassing van hun aansluiting met betrekking tot teruglevering aanvragen. Op onze website kunnen klanten met gebruik van hun EAN-code controleren of hun aansluiting wel gekoppeld is aan het inkoopstation in De Lier. Hierbij opgemerkt dat gevestigd zijn binnen de gemeentegrenzen van de Lier niet betekent dat de aansluiting ook op het inkoopstation de Lier zit.

Inkoopstation Westerlee
Voor het inkoopstation Westerlee geldt op dit moment nog de vooraankondiging structurele congestie. We kunnen helaas voor dit station niet met zekerheid stellen dat er capaciteit beschikbaar is. Klanten met hun aansluiting gekoppeld aan dit station worden bij aanvraag van een nieuwe of aangepaste aansluiting voor teruglevering op de wachtlijst geplaatst. Een structurele oplossing wordt onderzocht. Een planning van de eventuele netverzwaringen is nog niet bekend.

Vooraankondiging structurele congestie
Op 3 oktober 2022 heeft Westland Infra Netbeheer een vooraankondiging gedaan voor structurele congestie voor teruglevering van elektriciteit in het gebied gevoed door de stations in Westerlee en De Lier. In het genoemde congestiegebied dreigt het verwachte transportvermogen voor teruglevering op korte termijn het totale beschikbare transportvermogen voor teruglevering te overschrijden. Dit vormt de aanleiding voor de verwachte structurele congestie en de reden om de toepassing van congestiemanagement te onderzoeken. Met dit onderzoek bepalen we de aanwezigheid van congestie. Er is sprake van congestie als de totale transportbehoefte groter is dan de transportcapaciteit van de netten in het betreffende gebied.