Stappenplan terugleveren stroom

Welke stappen zijn nodig om stroom op te wekken en terug te leveren met bijvoorbeeld zonnepanelen. Onderstaand stappenplan helpt u op weg.

Stap 1

Stap 1: Onderzoek wat mogelijk is

Wat is mogelijk en past bij uw situatie. Wat voor type woning of (bedrijfs)pand heb ik. Is mijn dak bijvoorbeeld geschikt voor zonnepanelen? 
Zijn er mogelijkheden op het gebied van subsidies of een lening bij bijvoorbeeld uw gemeente?

Stap 2

Stap 2: Kies een erkend installateur

Als u weet wat u wilt, vraag verschillende offertes op. Let goed op wat allemaal geleverd wordt. Daarnaast is het belangrijk dat de installatie aan de wettelijke eisen voldoet. Komt dit niet naar voren in een offerte. Vraag hiernaar bij de aanbieder. Het is verstandig om met een erkend installatiebedrijf te schakelen. Zij zijn op de hoogte van de eisen. Daarnaast is garantie van een werkende en veilige installatie belangrijk. 

Stap 3

Stap 3: Is uw aansluiting geschikt

Meestal wordt in de offerte ook duidelijk of een aanpassing van de meterkast en/of aansluiting nodig is. Is een aanpassing van de aansluiting nodig, vraag deze tijdig aan via Mijnaansluiting.nl. Houdt u er rekening mee dat het wettelijke levertermijn maximaal 18 weken is. Wij kunnen meestal de wijziging van uw aansluiting binnen 8 weken regelen.

Let op! Als u een aanvraag heeft gedaan voor het aanpassen van uw aansluiting van 1 naar 3-fasen, dan is het belangrijk dat uw installateur klaar is met de werkzaamheden in uw meterkast. Wanneer uw installateur het werk heeft uitgevoerd, komen wij langs om de aansluiting aan te passen naar 3-fasen. 

Stap 4

Stap 4: Meld u aan bij energieleveren.nl

Meld uw zonnepanelen (of andere opwekinstallatie) bij energieleveren.nl. Deze informatie wordt naar ons gestuurd. Zo kunnen wij de belasting van ons energienetwerk goed in de gaten houden. 
Daarnaast controleren wij ook of uw elektriciteitsmeter geschikt is om stroom terug te leveren. Als deze niet geschikt is, nemen wij contact met u op voor wisselen van uw meter.
Is de meter wel geschikt, dan informeren wij uw energieleverancier dat u gaat terugleveren. Uw leverancier kan dan wat u heeft teruggeleverd verrekenen op uw jaarrekening. 

Stap 5

Stap 5: Plaatsing van installatie

De installatie om terug te leveren wordt bij u geïnstalleerd door uw installateur. 

Stap 6

Stap 6: Controleer of alles werkt

Controleert u of uw installatie energie opwekt en of u teruglevert. Via het systeem wat u heeft gekocht kunt u controleren of u energie opwekt. Via de elektriciteitsmeter kunt u controleren of u energie teruglevert. Kijk in de handleiding van uw meter hoe u dit controleert. Bekijk de handleidingen van onze meters

Wanneer u een verbruiksoverzicht van uw energieleverancier krijgt, controleert u of de teruglevering hierop staat. 

Stap 7

Stap 7: Klaar voor de toekomst

U heeft nu voordeel van de energie die u zelf opwekt. Zo brengt u uw energiekosten omlaag en draagt u een steentje bij aan een beter milieu.

Wanneer u meer energie opwekt dan verbruikt, levert u deze energie terug aan het elektriciteitsnet. Uw terugleverde elektriciteit wordt verrekend met de elektriciteit die u afneemt. Dit heet salderen. Uw energieleverancier voert deze verrekening uit op uw jaarrekening. Vraag uw leverancier naar de voorwaarden.