Waarom de slimme meter?

Nauwkeurige energierekening met de slimme meter

Gemak en een nauwkeurige rekening
Voor de energierekening, wanneer u verhuist en als u overstapt van energieleverancier moeten de energiestanden worden doorgegeven. Voor het opmeten van de meterstanden hoeft u niet meer thuis te blijven. De actuele meterstanden worden door uw energieleverancier direct vanuit de slimme meter gehaald. Kortom, u hoeft geen meterstanden meer door te geven.

U bepaalt zelf of u uw slimme meter wilt laten uitlezen.

Schakelen dag- en nachttarief
De ingebouwde klok van de slimme meter schakelt automatisch tussen het dag- en nachttarief. Oude meters schakelen via een signaal over het elektriciteitsnet, vanaf 1 juli 2021 bestaat dit signaal niet meer. Dankzij de slimme meter blijft een dag- en nachttarief mogelijk. Bekijk hoe u dag- en nachttarief kunt behouden.

Eenvoudiger besparen
Iedere maand ontvangt u van uw energieleverancier een verbruiksoverzicht. Zij zijn verplicht u dit overzicht te sturen. Goed inzicht in uw verbruik helpt u om energiebesparende maatregelen te nemen. Op basis van het overzicht kunt u ook direct actie ondernemen door bijvoorbeeld uw termijnbedrag aan te passen.

Duurzame energie
De slimme meter meet nauwkeurig hoeveel energie u afneemt en opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Hij is geijkt om terug te leveren, dit in tegenstelling tot de traditionele meter. Bij een traditionele meter kunnen wij geen nauwkeurig meting garanderen, bij een slimme meter wel.

De slimme meter meet de stroom die u teruglevert
Met de slimme meter bent u klaar voor de toekomst

Kortom klaar voor de toekomst
Steeds meer huishoudens maken gebruik van warmtepompen of wekken zelf energie op via zonnepanelen. Deze apparaten maken het leven een stuk makkelijker én duurzamer. De slimme meter is hierin een belangrijke schakel, die helpt ons het energienet slim en duurzaam in te richten.

Met de komst van de slimme meter zijn er steeds meer producten en diensten op de markt beschikbaar die u kunnen helpen met het besparen van energie. U kunt hierbij denken aan een display dat verbonden is met uw slimme meter. Dit geeft u direct inzicht in uw energieverbruik waarmee u gericht energie, en dus ook geld, kunt besparen. Een andere mogelijkheid is het monitoren van uw verbruik via een website of app op uw smartphone. We noemen deze producten en diensten energie-verbruiksmanagers.

Energie-verbruiksmanagers zijn er in alle soorten en maten. Wilt u weten welke Energie-verbruiksmanager het beste bij u past? Bekijk dan het overzicht van energie-verbruiksmanagers, dit is een website van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Slimme meter en veiligheid

Westland Infra beschermt uw gegevens goed. Met alle andere netbeheerders van Nederland hebben wij gezamenlijk een gedragscode opgesteld die voldoet aan de eisen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. In deze gedragscode is vastgelegd hoe wij omgaan met uw (meter)gegevens.

Zo voldoet de slimme meter aan strenge wettelijke eisen om uw gegevens te beveiligen. Deze eisen zorgen ervoor dat:

  • De beveiliging zodanig is dat onbevoegden geen toegang hebben tot uw gegevens.
  • Alleen u en uw energieleverancier toegang hebben tot uw meterstanden.
  • Zowel uw netbeheerder als uw energieleverancier kunnen niet zien hoeveel energie er op enig moment en door welke apparaten is verbruikt.

Met de slimme meter is het mogelijk uw meterstanden op afstand uit te lezen. Dit gebeurt uitsluitend in de volgende situaties:

  • Voor het verbruiksoverzicht dat uw energieleverancier u toestuurt.
  • Ten behoeve van de jaarrekening van uw energieleverancier.
  • Bij verhuizing of wisseling van energieleverancier.
  • Voor het technisch onderhoud van ons energienet, dit mag alleen als wij u hierover informeren.

Belangrijke informatie

Voor een volledige beschrijving en uitleg van de regels bekijkt u de onderstaande gedragscode. Westland Infra respecteert uw privacy en werkt volgens de gedragscode.

Voor meer informatie kijkt u ook eens op:

Heeft u interesse? Vraag de slimme meter aan.