Het belang van een KLIC melding 

In Nederland ligt ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen in de grond. Hierdoor is de kans op schade met graafwerkzaamheden groot. Maak daarom een KLIC-melding als u mechanische graafwerkzaamheden gaat verrichten. 

Voorkom graafschade en vraag informatie over de ligging van kabels en leidingen eenvoudig op. Voor meer informatie en om u eenmalig te registreren ga naar de website van het Kadaster. Na registratie kunt u meldingen doen en krijgt u de tekening(en) toegestuurd waarop de positie van de kabels en leidingen te zien is. 
Houdt u er rekening mee dat u wettelijk verplicht bent maximaal 20 werkdagen, maar uiterlijk 3 werkdagen voor de start van de graafwerkzaamheden, via het Kabels- en Leidingen Informatiecentrum (KLIC) van het Kadaster een zogenaamde KLIC melding te doen. Deze verplichting komt voort uit de Wet Informatie-uitwisseling Bovengrondse en Ondergrondse Netten (WIBON).

Bekijk de uniforme richtlijnen voor het graven in de buurt van kabels en leidingen.

Let op: Samen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vragen wij extra aandacht in verband met het coronavirus voor zorgvuldig graven nabij infrastructuur van telecommunicatie en energie. Lees het bericht

Graaf veilig! Bereidt u goed voor en volg de richtlijnen.
Storing elektriciteit of gas? Bel 0800 9009

Veiligheid belangrijk
Westland Infra heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Niet alleen bij haar dagelijkse werkzaamheden, maar ook in de netten, voor haar eigen werknemers en ook voor u als installateur of aannemer.

Kabel of leiding geraakt

Raakt u een kabel of leiding, dan is het belangrijk om direct contact met ons op te nemen. De kosten om de schade later te lokaliseren en te repareren liggen vele malen hoger dan wanneer wij dit direct kunnen doen. Bovendien kunnen beschadigde kabels en leidingen tot zeer gevaarlijke situaties leiden en op termijn tot onderbreking van de energielevering. Ook al lijkt er op het eerste gezicht niets aan de hand, een melding is absoluut noodzakelijk. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 0800-9009.

Goed om te weten is dat schade aan een kabel of leiding gratis gerepareerd kan worden door onze monteur als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U heeft een Klic-melding gedaan bij het kadaster .
  • De betreffende tekeningen zijn op locatie beschikbaar.
  • De energielevering aan onze klanten is niet onderbroken als direct gevolg van de veroorzaakte schade.
  • Er is zorgvuldig te werk gegaan aan de hand van de richtlijnen van CROW (Het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte).
  • De ligging van kabels en/of leidingen heeft u van te voren vastgesteld.
  • U heeft de schade direct gemeld.
  • Het graafwerk ligt nog open.
  • Er is geen gas ontsnapt in het geval van een leiding.
     
Kabel of leiding geraakt? Bel ons zo snel mogelijk !