Bestaande aansluiting stopzetten voor thuis

Aansluiting gas of stroom opzeggen of tijdelijk afsluiten

Opzeggen van de aansluiting

Als u zeker weet dat u uw aansluiting niet meer nodig heeft laat u deze verwijderen. Wordt uw woonhuis of pand gesloopt, dan dienen de stroom- en gasaansluiting op een veilige manier worden verwijderd voor de sloopwerkzaamheden van start gaan. U heeft de keuze uit verschillende methodes voor het verwijderen van de aansluiting in het gebouw. De aansluiting kan definitief worden opgeruimd. Een andere mogelijkheid is het slopen van een pand waarna deze weer wordt opgebouwd. De aansluiting wordt bij deze opbouw weer gerealiseerd. U regelt de verwijderen van een gas- en stroomaansluiting via mijnaansluiting.nl. Houdt de volgende gegevens bij de hand voor uw aanvraag:

  • Type pand of object: woonhuis, bedrijfspand etc;
  • Het adres;
  • Gaat het om de elektriciteits- en/of gasaansluiting;
  • EAN-code van de aansluiting, deze controleert u aan de hand van de nota van uw energieleverancier of op eancodeboek.nl
  • Contact- en facturatiegegevens.


Belangrijke informatie:
Als netbeheerder maken wij kosten voor het definitief verwijderen van een gasaansluiting. 
Voor laagbouw gasaansluitingen gaat het om een bedrag van 1.470 euro excl. BTW. Voor hoogbouw gasaansluitingen zijn deze kosten lager, namelijk 317 euro excl. BTW per aansluiting. Wij brengen deze kosten op dit moment niet in rekening. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) buigt zich over een nieuwe kostenregeling voor het verwijderen van gasaansluitingen. In afwachting van deze regeling, rekenen wij bovengenoemde kosten nu niet aan u door.

Start een aanvraag op mijnaansluiting.nl

Tijdelijk afsluiten van de aansluiting

Heeft u een tijdje geen elektriciteit of gas nodig? Wij kunnen de aansluiting tijdelijk voor u afsluiten. Voor een gasaansluiting kan dit tot maximaal 12 maanden. Na deze periode maakt u de keuze voor definitieve verwijdering of het opnieuw in gebruik nemen van de aansluiting. Bij afsluiting kunt u geen energie meer gebruiken. De aansluitingen en meter(s) zelf blijven wel zitten.

De gas- en stroomaansluiting kan in de weg zitten wanneer u een pand gaat slopen of verbouwen. Om dit probleem op te lossen kunnen wij de aansluiting tijdelijk omzetten naar een bouwaansluiting. Zijn de werkzaamheden afgerond? Dan passen we de aansluiting weer aan naar een vaste (huis)aansluiting.

Tijdelijk afsluiten van gas of elektriciteit
Geef uw verhuizing door aan uw energieleverancier

U gaat verhuizen

In een bestaande woning is bijna altijd een aansluiting voor energie aanwezig. Het enige wat u hoeft te doen is de verhuizing melden bij uw energieleverancier. Zij zetten uw energiecontract op het nieuwe adres.

Betrekt u een nieuwbouwwoning of pand? Controleer of een energieaansluiting is geregeld bij uw aannemer of installateur.