Hoog energieverbruik

Twijfelt u aan uw meterstand(en) en/of meter? Probeert u een mogelijke oorzaak te vinden door de onderstaande stappen te volgen:

 1. Kijk of u een verklaring kunt vinden via het stappenplan Hoog energieverbruik.
 2. Heeft u geen verklaring kunnen vinden? Neemt u contact op met uw energieleverancier om uw verbruik door te nemen.
 3. Als u samen met uw leverancier geen oorzaak vindt, neem contact op met een erkend installateur.
 4. Heeft u de bovenstaande stappen genomen en nog geen verklaring gevonden voor uw hoge energieverbruik? Neemt u dan contact op met onze klantenservice om een metercontrole te bespreken.
Een slimme elektriciteitsmeter
Een slimme gasmeter

Wat is een metercontrole?

Een energiemeter moet goed meten en mag niet teveel afwijken. Bij een metercontrole wordt nagegaan of de meter voldoet aan de gestelde eisen uit de Metrologiewet. Houdt u er rekening mee dat een metercontrole alleen de werking van een meter controleert. Dit is geen onderzoek naar waar uw hoge energieverbruik vandaan komt.   

Belangrijke informatie over een metercontrole:

 • Aan een metercontrole zijn kosten verbonden. (*)
 • Het komt zelden voor dat een meter defect is.
 • Wij kunnen alleen metercontrole verzorgen als wij uw netbeheerder zijn. Twijfelt u? Controleer wie uw netbeheerder is.

Controle elektriciteitsmeter
Voor een controle van de elektriciteitsmeter heeft u drie opties:

 1. Een controle bij u aan huis. Naast de meter wordt een tweede meter geplaatst. Deze controlemeter wordt voor een duur van tenminste twee weken geplaatst. Keuren wij de meter af, dan ontvangt u gelijk een nieuwe meter. 
 2. Een controle door een externe partij. De meter wordt verwijderd en gecontroleerd in een ijklaboratorium. 
 3. Uw meter wordt bij u aan huis gecontroleerd.

Controle gasmeter
Voor een controle van de gasmeter heeft u twee opties:

 1. Een controle bij u aan huis door een externe partij. 
 2. Een controle door een extern partij. De meter wordt verwijderd en gecontroleerd in een ijklaboratorium. 

Let op:
Tijdens het plaatsen van een controle meter of bij het vervangen van de meter heeft u 1 tot 2 uur geen stroom of gas.

Zowel voor een controle van een elektriciteitsmeter als gasmeter ontvangt u achteraf een rapport van de bevindingen. 

* De kosten voor een metercontrole, een meterijking, zijn op basis van ongelijk. Is de meter de defect en wijkt deze teveel af, dan betaalt Westland Infra de kosten. Is de meter goed, dan brengen wij de kosten bij u in rekening. U ontvangt dan een factuur. 

Hoog energieverbruik? Probeer een verklaring te vinden

Energieverbruik in de gaten houden

Het is belangrijk om met enige regelmaat uw energieverbruik te controleren. Weten wat er speelt, voorkomt vaak vervelende verrassingen. Een koude winter laat uw gasverbruik vaak flink stijgen. Meer thuis door ziekte, werkloosheid of thuiswerken zorgen ook voor stijgende energieverbruiken en daarmee kosten. Ook een verbouwing kan effect hebben. Inzicht is dus belangrijk en zorgt er daarnaast ook voor dat u tijdig stappen kunt ondernemen als dit nodig is. 

Meer inzicht verkrijgen
Vraag eens aan uw energieleverancier of zij iets hebben om uw verbruik beter inzichtelijk te krijgen. Vaak bieden zij een (gratis) app voor uw mobiele telefoon. Er zijn ook andere (gratis) energieverbruiksmanagers beschikbaar, waarmee u dieper inzicht in uw energieverbruik kunt krijgen. Meer informatie vindt u op de website Energieverbruiksmanagers van Milieu Centraal. 

Verbruik onder of boven het gemiddelde
Ligt uw energieverbruik onder of boven het gemiddelde? Het type woning en het aantal personen in een huishouden bepalen voor een groot deel het energieverbruik. Bekijk gemiddelden en meer informatie over energie op de website van het Nibud.
 

Controleer uw energieverbruik regelmatig