Salderen

Salderen betekent dat de stroom die u opwekt en terug levert wordt afgetrokken van de stroom die u afneemt (uw verbruik) van het net. Met salderen heeft u een belastingvoordeel. Uw energieleverancier regelt dit op uw energierekening.

Salderingsregeling verlengd tot 1 januari 2023
De huidige salderingsregeling is met 3 jaar verlengd tot 1 januari 2023. Vanaf 2023 wordt het belastingvoordeel langzaam afgebouwd. In 2031 heeft u geen belastingvoordeel meer op het terugleveren van elektriciteit. De prijzen van zonnepanelen dalen en de verwachting is dat dit doorzet. Dit zorgt ervoor dat het ook in 2031 interessant blijft om zonder belastingvoordeel toch zonnepanelen te kopen.

Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Wat is salderen

Terugleververgoeding

Salderen gaat niet verder dan uw eigen verbruik. Levert u dus meer terug dan dat u verbruikt, dan krijgt u een zogenaamde terug leververgoeding van uw energieleverancier. In de terugleververgoeding zit geen belastingvoordeel verwerkt. Voor meer informatie over terugleververgoeding neemt u contact op met uw energieleverancier.

Op de website van Klimaatgids vergelijkt u de terugleververgoedingen van energieleveranciers.

Let op:
Niet alle stroom die u opwekt, levert u terug. Een gedeelte verbruikt u zelf. Alleen als u meer opwekt dan u verbruikt, levert u terug.
 

Voorbeelden

Voorbeeld van salderen Voorbeeld van terugleververgoeding
Uw verbruik
Uw teruglevering
Verschil
3.000 kWh
1.000 kWh
2.000 kWh
Uw verbruik
Uw teruglevering
Verschil
2.000 kWh
3.000 kWh
1.000 kWh
1000 kWh wordt gesaldeerd. U betaalt voor 2000 kWh aan uw energieleverancier. 2000 kWh wordt gesaldeerd. U ontvangt een terugleververgoeding voor 1000 kWh van uw energieleverancier.