Verduurzamen woning of pand

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw woning of pand te verduurzamen. Vaak kunt u op uw energiekosten besparen. En in het geval van een eigen woning mogelijk een waardevermeerdering. Daarnaast draagt u een steentje bij aan een beter milieu en leefomgeving.

Isoleren is heel belangrijk voor een energiezuinige woning

Isoleren

Een goed geïsoleerde woning of pand is een belangrijke stap in het verduurzamen. In de winter houdt u de warmte beter binnen. En in de zomer houdt u de warmte beter buiten. Een oplossing waarbij u gelijk energie gaat besparen en daarmee ook kosten vermindert.

Isoleren van uw woning of pand kan toegepast worden op:

  • Ramen;
  • De gevel en muren;
  • De vloer;
  • Het dak.

Stroom opwekken en terugleveren

Uw eigen stroom opwekken en gebruiken of terugleveren, het kan bijvoorbeeld met zonnepanelen. Alle stroom die je opwekt en gebruikt of teruglevert, scheelt weer in de stroom wat u van uw energieleverancier afneemt en dus op uw energierekening.

Meer informatie over energie opwekken vindt u op deze pagina’s:

Stroom opwekken en terugleveren met bijvoorbeeld zonnepanelen
Uw woning van het aardgas af

Aardgasloos wonen

Dit betekent dat uw woning of pand niet op het aardgasnet is aangesloten en u hierdoor geen gas kunt gebruiken. U heeft een alternatief nodig voor het verwarmen van water en daarmee uw woning en het koken met gas.  

Meer informatie vindt u op:

Vraag advies aan een erkend installateur of aannemer!
 

Opzeggen van uw gasaansluiting

Gaat u aardgasvrij wonen? Dan heeft u uw gasaansluiting niet meer nodig. Wij verwijderen dan de gasleiding. Heeft u uw gas- en/of elektriciteitsaansluiting een bepaalde periode niet nodig bijvoorbeeld vanwege een verbouwing? Kies dan voor een tijdelijke afsluiting. Binnen 12 maanden maakt u de keuze om opnieuw aan te sluiten of definitief te verwijderen.

Vraag een verwijdering aan via mijnaansluiting.nl.
 

Belangrijke informatie over het verwijderen van uw gasaansluiting
Maakt u uw huis aardgas vrij? Wij zorgen ervoor dat de niet-gebruikte gasaansluiting in het kader van veiligheid verwijderd wordt. Wij plannen de werkzaamheden hiervoor zelf in, zodat we de verwijdering zoveel mogelijk kunnen combineren met andere werkzaamheden. Huishoudens en andere kleinverbruikers hoeven hier niet voor te betalen.

Wilt u de gasaansluiting op een bepaalde datum laten verwijderen, bijvoorbeeld omdat dat voor een verbouwing nodig is, kunt u daarvoor ook nog steeds een verzoek bij ons indienen. Wij plannen de werkzaamheden dan in overleg met u in. Omdat de werkzaamheden op uw verzoek uitgevoerd worden, betaalt u daar wel de kosten voor.

Wij adviseren u daarom, als het niet noodzakelijk is om de aansluiting op een bepaalde datum te laten verwijderen, de aansluiting vanuit veiligheidsoverweging kosteloos te laten verwijderen op een door ons gekozen moment.

Elektrisch koken

Er zijn verschillende manieren om elektrisch te koken onder andere: keramisch en inductie. Controleert u vooraf of uw aansluiting geschikt is voor elektrisch koken. Zeker voor modernere grotere inductiekookplaten is vaak een zogenaamd krachtstroom (3-fase) aansluiting nodig.

Twijfelt u aan de grootte van uw aansluiting, vraag het ons!

Bekijk meer informatie over uw aansluiting wijzigen.

Zonder gas is een elektrische kookplaat nodig
Een laadpaal voor een elektrische auto

Laadpaal voor uw elektrische auto

De gemeente draagt zorg voor laadpalen (oplaadpunten) in de openbare ruimte. Voor meer informatie of het aanvragen van een laadpaal voor de openbare ruimte, gaat u naar het loket van uw gemeente. 

Kijk op de website oplaadpalen.nl voor openbare laadpalen.

Een eigen oplaadpaal

Natuurlijk kunt u ook uw eigen elektriciteitsaansluiting geschikt laten maken om uw elektrische auto op te laden. Het is belangrijk dat uw aansluiting voldoende vermogen kan leveren om zowel uw auto op te laden als uw standaard stroomverbruik thuis. Zoekt u een bedrijf wat de laadpaal voor u regelt. Zij kunnen u ook informeren of uw aansluiting zwaar genoeg is. 

Lees meer over het aanvragen of verzwaren van een aansluiting
 

Duurzame oplossingen

Meer informatie over verschillende duurzame oplossingen vindt u op:

Meer informatie over duurzame oplossingen