Slimme meter terug

Wat is een slimme meter?

De slimme meter is een nieuwe generatie energiemeter. Een digitale meter die de huidige meters voor elektriciteit en gas vervangt. De slimme meter meet net als uw huidige meter het elektriciteits- en gasverbruik in uw woning. Het verschil met de huidige meter is dat de nieuwe meter de meterstanden automatisch door kan geven. Daarnaast biedt de slimme meter de mogelijkheid om zelf nauwkeurig uw verbruik te volgen, waardoor het makkelijker is om energie te besparen.

Is de slimme meter verplicht?

U bent niet verplicht uw meterstanden op afstand uit te laten lezen. Heeft u hier bezwaar tegen, dan kunnen wij deze functie voor u uitzetten. In dat geval krijgt u wel een slimme meter, maar wordt het op afstand uitlezen niet geïnstalleerd. U moet dan nog steeds zelf jaarlijks uw meterstanden doorgeven. U kunt deze uitleesfunctie overigens op een later moment altijd weer aan laten zetten.

Wanneer u de slimme meter echt niet wilt, kunt u deze weigeren. Ook in dat geval geeft u zelf uw meterstanden door en ontvangt u geen tweemaandelijkse overzichten van uw verbruik. U houdt dan uw oude meter, die niet geschikt is voor nieuwe diensten en toepassingen die u helpen uw verbruik omlaag te brengen.

Hoe veilig is de slimme meter?

Op het gebied van wet- en regelgeving rondom Privacy & Security heeft Nederland een voortrekkersrol in Europa. Met betrekking tot het gebruik van data gelden strenge normen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de Privacy & Security Eisen van Netbeheer Nederland. Westland Infra volgt deze wet- en regelgeving en respecteert uw privacy.

Het slimme metersysteem is uitgebreid getest en beveiligd tegen inbraakpogingen. De meterstanden die voor ons zichtbaar zijn, worden beveiligd. De eisen die aan de informatiebeveiliging worden gesteld, zijn voorgelegd aan TNO en de Radboud Universiteit en in samenwerking met diverse gespecialiseerde securitybedrijven zijn wij voortdurend bezig met het optimaal beveiligen van uw gegevens. Op die manier kunnen onbevoegden niet bij uw gegevens.

Net als bij internetbankieren en mobiel bellen is 100% veiligheid niet te garanderen. Het risico is wel heel klein te maken. Zo voldoen onze slimme meters aan de wettelijke veiligheidseisen en hebben wij uitgebreide maatregelen genomen om onze netten en het dataverkeer met de nieuwste technologie te beveiligen.

Wat gaat het plaatsen van een slimme meter mij kosten?

Indien u van ons bericht ontvangt over het plaatsen van een slimme meter, zijn hieraan geen kosten verbonden. U blijft, net als nu, betalen voor de meterhuur. De overheid stelt de prijzen van de meterhuur jaarlijks vast. Dit tarief wordt door de toezichthouder van de overheid (Autoriteit Consument en Markt) vastgesteld.

Volgens planning plaatsen wij tot aan 2020 bij alle huishoudens in de regio een slimme meter. Wilt u niet wachten tot uw straat aan de beurt is, dan kun u een aanvraag doen voor versnelde plaatsing. Dit noemen wij een prioriteitsaanvraag. In dat geval betaalt u een eenmalige vergoeding.

Is de slimme meter geschikt om energie terug te leveren?

Uiteraard is de slimme meter zeer geschikt als u zelf energie opwekt. De slimme meter zelf biedt niet specifieke voordelen op het gebied van energieopwekking. Maar de slimme meter kan u wel meer inzicht in uw energieverbruik geven. In de nabije toekomst zal het aanbod van producten en diensten die u helpen om energie te besparen naar verwachting snel groeien. Met een display dat u met de slimme meter verbindt of bijvoorbeeld via een programma op uw computer of smartphone heeft u direct inzicht in uw energiegebruik. Om gebruik te kunnen maken van deze toekomstmogelijkheden is de slimme meter de basis.

Ik heb een slimme meter, maar wat als ik hem niet meer wil?

Als u al een slimme meter heeft, maar u wilt hem niet meer, kunnen wij deze niet meer verwijderen. Wel heeft u de mogelijkheid om het automatisch uitlezen van de meterstanden kosteloos te laten uitschakelen.

Antwoord niet gevonden?

Stel uw vraag via het contactformulier of neemt u op een andere manier contact op