Veiligheid

Westland Infra heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Niet alleen in haar dagelijkse werkzaamheden, maar ook in de netten. En niet alleen voor haar eigen werknemers, maar ook voor u als gebruiker van stroom en gas. Wij doen er alles aan om veilig met energie om te gaan. Doet u dit ook?

Gaat u graven?

Nederland kent ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen (denk aan telefonie, internet, olie, water, elektriciteit en gas) die onder de grond liggen, waardoor de kans op schade veroorzaakt door graafwerkzaamheden redelijk groot is. Wilt u graafwerkzaamheden gaan uitvoeren? Lees dan hier waar u aan moet denken.

Houd de meterkast opgeruimd

De meterkast is een ruimte om zorgvuldig mee om te gaan. De energie komt uw woning binnen via de aansluiting in de meterkast (leidingen en kabels die de hoofdleiding van het energienet met uw meter verbinden). De aansluiting en meter vallen onder de verantwoordelijkheid van Westland Infra. Voor de installatie na de meter, de zogenaamde binneninstallatie, bent u zelf verantwoordelijk. Werkzaamheden aan de binneninstallatie kunt u het best laten uitvoeren door een erkende installateur. Wat u wel zelf kunt doen, is de veiligheid van de meterkast regelmatig controleren door aandacht te besteden aan de volgende punten:
  • Houd de meterkast opgeruimd en zorg dat de installaties en meters altijd bereikbaar zijn.
  • Bewaar geen gevaarlijke of brandbare stoffen in de meterkast.
  • Wees voorbereid op een mogelijke storing door een zaklamp in de meterkast te leggen.
  • Controleer de aardlekschakelaar tweemaal per jaar. Dit doet u door de schakelaar uit te zetten. De stroom is nu uitgeschakeld. Zet de schakelaar weer aan om de installatie weer in te schakelen. Werkt niet alles naar behoren, laat dan zo snel mogelijk een erkend installateur langskomen.

Goede aarding van levensbelang

Een goede aarding van de installatie voorkomt dat elektrische apparaten onder stroom komen te staan. Door bijvoorbeeld slijtage van de isolatie van elektriciteitsdraden kan het voorkomen dat deze in contact komt met een metalen behuizing van een apparaat. Bij aanraking van het apparaat bestaat dan de kans op elektrische schok. Een goede aarding voorkomt dit en zorgt ervoor dat de stroom in de grond wordt afgevoerd.

Laat uw installatie altijd door een deskundig en erkend installatiebedrijf verzorgen. Kijk voor meer informatie en tips over aarding en andere onderwerpen op het gebied van energie op www.energieveilig.nl.

Voorkom overbelasting

Overbelasting wil zeggen dat er te veel stroom wordt gevraagd doordat er te veel elektrische apparaten tegelijkertijd aan staan (bijvoorbeeld wasmachine en droger tegelijk). Overbelasting kan leiden tot brand, doordat de elektriciteitsdraden te warm worden. Wilt u weten hoe u overbelasting kunt voorkomen, lees dan onderstaande tips aandachtig door:
  • Sluit apparatuur die veel stroom verbruiken aan op verschillende groepen. Hiermee verdeelt u de belasting over de verschillende groepen.
  • Sluit niet meer dan 3.600 watt aan per groep. In de gebruiksaanwijzing of op het typeplaatje van uw apparaat kunt u zien hoeveel watt het toestel vraagt.
  • Is de som van de apparatuur in de betreffende groep hoger (bijvoorbeeld wasautomaat en droger)? Zorg dan met behulp van een keuzeschakelaar dat deze niet gelijktijdig ingeschakeld kunnen worden.
  • Sluit apparaten waar mogelijk direct aan op het stopcontact. Maak zo min mogelijk gebruik van verdeelstekkers.

Transformatorstations in uw wijk

De transformatorstations in uw wijk zorgen ervoor dat de stroom naar uw huis wordt getransporteerd. In deze stations zit apparatuur waar wij veilig mee om dienen te gaan. Om die reden is het bevestigen van materiaal zoals reclameborden e.d. zonder uitdrukkelijke toestemming van Westland Infra niet toegestaan.

Meer tips?

Een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse netbeheerders is de website energieveilig.nl. Het doel van de website is consumenten bewust te maken van de risico’s van elektriciteit en gas. Op deze website wordt praktische informatie aangeboden die u veilig met gas en elektriciteit helpt om te gaan.