Westland Infra digitaliseert de bewaking van stalen gasnet

Westland Infra is een samenwerking aangegaan met withthegrid, een startup die door middel van sensoren en software operationele processen digitaliseert. De sensoren meten de kwaliteit van de gasleidingen meerdere keren per dag of zelfs continu. Het systeem stelt ons in staat om de kwaliteit en betaalbaarheid van onze gasnetten te verbeteren.

Westland Infra gaat samenwerking aan met Withthegrid


Paul Langereis, Manager Netbeheer van Westland Infra: “Onze energievoorziening is aan het veranderen en daarmee de rol van gas. Dit betekent echter niet dat het gasnet per direct verdwijnt. Tot die tijd willen wij ons gasnet zo optimaal mogelijk onderhouden en onnodige investeringen voorkomen. Hiermee zorgen wij ervoor dat onze klant op een veilige, betaalbare en betrouwbare manier van haar energie wordt voorzien. Het digitaliseren van onze onderhoudsprocessen is daar een belangrijke stap in en draagt bij aan het effectiever inzetten van de kwaliteiten van onze medewerkers.

Een deel van ons gasnet bestaat uit stalen leidingen waar een minieme elektrische spanning overheen staat, de zogeheten kathodische bescherming. Deze spanning beschermt de stalen leiding tegen roestvorming en wordt jaarlijks gemeten door monteurs op 800 plekken in ons verzorgingsgebied. Als die spanning buiten de gewenste bandbreedte valt, is er sprake van versnelde roestvorming en leidingdegradatie, die gaslekken tot gevolg kunnen hebben. Paul Mignot, CEO van withthegrid: “Het withthegrid systeem stelt Westland Infra in staat om de processen omtrent kathodische bescherming volledig te digitaliseren. Naast slimme sensoren betekent dit de mogelijkheid om de ideale looproute te berekenen voor monteurs die visuele inspecties moeten uitvoeren, automatische rapportages te genereren over historische prestaties, een alarmsysteem in te stellen waarbij de juiste monteurs op het juiste moment een bericht krijgen en een annotatie- en analyse functie van de storingen zodat in de toekomst storingen eventueel voorspeld kunnen gaan worden”.

Over Withthegrid
Withthegrid ontwikkelt sensoren en regeltechniek voor beheerders van infrastructuren. Meetgegevens worden draadloos verzonden, door de sensoren die zich veelal bevinden op plaatsen waar geen netvoeding beschikbaar is. Het online platform analyseert de meetgegevens en detecteert zo storingen of voorkomt ze geheel. Zo verbeteren we de bewaking van de infrastructuur van infrabeheerders, worden onderhoudskosten verlaagd en onnodige investeringen vermeden. Withthegrid kan inmiddels zowel beheerders van gasnetten als van stadsverwarmingsinfrastructuur tot haar klantenkring rekenen.