Zelf energie opwekken

Gaat u met zonnepanelen, windturbines of een micro WKK zelf energie produceren en terugleveren? Let dan op onderstaande aandachtspunten.

Zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is specialistisch werk en vaak zult u hiervoor een installateur inschakelen. Wanneer u een installatie plaatst met een piekvermogen groter dan 600 Watt, dan moet de installateur hiervoor een aparte groep in de meterkast maken.

Teruglevering aanmelden

Meldt u uw plannen voor teruglevering bij Westland Infra via de website www.energieleveren.nl. Wij registreren uw productie-installatie(s) dan in onze systemen en, als uw elektriciteitsmeter geschikt is, brengen wij energieleverancier op de hoogte, zodat zij uw teruglevering kunnen verrekenen met uw afname.

Metercontrole

Uw meter moet registreren hoeveel elektriciteit u heeft afgenomen en hoeveel u heeft teruggeleverd. Meters die terugtellen zijn hiervoor niet geschikt. Nadat u zich heeft aangemeld, controleren wij direct of uw elektriciteitsmeter geschikt is. Is dit niet het geval, dan plaatsen wij gratis een slimme meter.

Terugleververgoeding

Wanneer u meer elektriciteit opwekt dan u kunt gebruiken, wordt het teveel automatisch aan het openbare net teruggeleverd. Via uw energieleverancier kunt u een vergoeding ontvangen voor de elektriciteit die u teruglevert. Dit gebeurt met behulp van de salderingsregeling. Salderen betekent dat de opgewekte elektriciteit in mindering wordt gebracht op uw jaarverbruik. Op de verschillende websites voor energievergelijking vindt u meer informatie over de geboden vergoedingen.

Voor meer informatie over de salderingsregeling kunt u contact opnemen met uw energieleverancier.

Meer informatie

Meer informatie over het terugleveren van elektriciteit vindt u op de websites van Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland en de Rijksoverheid.