Tarieven

Op de energierekening, die u van uw energieleverancier ontvangt, staan zowel uw verbruikskosten als de kosten voor het gebruik van het netwerk. Deze kosten zijn als volgt opgebouwd. 20% van de nota vormen de kosten voor netbeheer en meterhuur, 45% energiekosten en 35% energiebelasting en BTW. Heeft u vragen over de energierekening, dan kunt u zich in eerste instantie wenden tot uw energieleverancier

Tarieven Gas Tarieven Elektriciteit
Aansluit- en transporttarieven gas per januari 2019 Aansluit- en transporttarieven elektriciteit per januari 2019
Aansluit- en transporttarieven gas per januari 2018 Aansluit- en transporttarieven elektriciteit per januari 2018

Calorische bijstelling

Gas is een natuurproduct en dat betekent dat de samenstelling en daarmee de verbrandingswaarde varieert. Daarnaast oefenen de factoren druk en temperatuur invloed uit op de werkelijk verbruikte hoeveelheid gas.Bekijk hier de calorische bijstelling.

Meer informatie over een betrouwbare, veilige, betaalbare en duurzame energievoorziening staan in het boekje ‘Energie in Cijfers’ dat door Netbeheer Nederland is gepubliceerd.

Veelgestelde vragen over tarieven

Wat zijn de schakeltijden van de dubbeltariefmeter?

Bent u in het bezit van een elektriciteitsmeter met meerdere actieve telwerken? Dan kan uw energieleverancier, afhankelijk van uw contractvorm, twee verschillende tarieven voor stroomverbruik hanteren. De tarieven bestaan uit een standaardtarief en een verlaagdtarief. Het verlaagdtarief is op de volgende momenten van toepassing:

  • van maandag tot en met donderdag tussen 23.00 uur en 07.00 uur;
  • in het weekend van vrijdagavond 23.00 uur tot maandagochtend 7.00 uur;
  • op de officiĆ«le feestdagen: Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag.

Ik wil graag van enkel- naar dubbeltarief?

U bepaalt samen met uw energieleverancier of u op enkel- of dubbeltarief afgerekend wordt. Als uw elektriciteitsmeter is voorzien van twee telwerken dan geeft u altijd twee standen door. Uw leverancier telt dan het verbruik van beide telwerken bij elkaar op. Bent u in het bezit van een slimme meter dan worden beide standen automatisch aangeleverd bij uw energieleverancier.

Voor meer vragen en antwoorden kijk op Vraag & Antwoord.