Toonfrequent

Toonfrequent signaal stopt

Toonfrequent is een verouderde en kostbare techniek waarmee netbeheerders ervoor zorgen dat dubbeltarief en openbare verlichting op de juiste tijden schakelen. Westland Infra schakelt, net als alle andere netbeheerders, dit signaal in haar elektriciteitsnet vanaf 1 juli 2021 gefaseerd uit. Dubbeltarief kan vanaf dan enkel met een slimme meter.

Let op: controleert u tijdig of u apparaten heeft die afhankelijk zijn van de schakeling op toonfrequent (zoals sommige boilers). Vraag uw installateur om advies, zij kunnen bijvoorbeeld een tijdschakelklok plaatsen.

Enkel- en dubbeltarief

Bij de meeste energieleveranciers kunt u aangeven of u enkel- of dubbeltarief wilt (dubbeltarief ook bekend als: dag - nacht, hoog - laag, piek - dal). Bij enkeltarief betaalt u één tarief ongeacht of het nacht of weekend is. Bij dubbeltarief betaalt u een lager tarief in de nacht en het weekend en een iets hoger tarief overdag op werkdagen. Als u stroom teruglevert ontvangt u overdag iets meer.

Hoe kunt u dubbeltarief behouden?
Met een slimme meter heeft u de mogelijkheid om dubbeltarief te gebruiken. Heeft u geen slimme meter en wilt u weten of dubbeltarief nog geactiveerd is bij u, neemt u dan contact op met ons.

Heeft u geen slimme meter en wilt u het dag- en nachttarief toch blijven gebruiken, vraagt u dan een slimme meter aan

Behoud dubbeltarief met de slimme meter

Veelgestelde vragen

Met het toonfrequent-signaal worden elektrische pulsen over de elektriciteitskabels gestuurd. Deze pulsen kun je zien als een ‘seintje’ en worden ontvangen door TF-ontvangers. Als de puls binnenkomt, krijgt de TF-ontvanger een seintje om te schakelen. Van aan naar uit of andersom. Zo kunnen we schakelen tussen dag- en nachttarief en elektrische boilers en andere toepassingen zoals tuinverlichting in- en uitschakelen.

De techniek waarmee het TF-signaal wordt verstuurd, is kostbaar en verouderd. We hebben dit signaal tegenwoordig niet meer nodig om te kunnen voldoen aan onze wettelijke netbeheerderstaken; daarvoor hebben we de slimme meter. Daarnaast zorgen zonneparken en windturbines voor verstoring van het signaal, waardoor het niet altijd goed aankomt bij de ontvangers. Daarom hebben de netbeheerders er gezamenlijk voor gekozen om niet meer te investeren in deze techniek.

Dagstroom is de elektriciteit die u overdag tussen 07:00 en 23:00 uur gebruikt. Nachtstroom is de elektriciteit die u ’s nachts tussen 23:00 en 07:00 uur, in het weekend en op feestdagen gebruikt.

Nee, u kiest zelf of u wel of geen slimme meter wilt. Wilt u gebruik blijven maken van dubbeltarief? Dat kan na 1 juli 2021 alleen nog met een slimme meter. Dubbeltarief is niet in alle situaties voordelig. Wilt u weten of dubbeltarief voor u interessant is? Neem dan contact op met uw energieleverancier of kijk bijvoorbeeld op energievergelijken.nl.

Nee, u kunt kostenloos een slimme meter bij ons aanvragen.

Nee, de slimme meter stuurt geen andere apparaten aan. Daarom kunt u uw boiler niet in- of uitschakelen met de slimme meter.